Posted on: septembrie 1, 2021 Posted by: florinolteanu Comments: 0

Spitalul Județean de Urgență Reșița se confruntă cu o problemă gravă. Are nevoie de aparatură, dar „cazierul fiscal ” nu îi permite să participe la competiții europene pentru finanțare. Adică, Spitalul Județean nu poate să își achiziționeze aparatură performantă de care are nevoie.

Directorul Alina Stancovici a declarat că „atâta timp cât spitalul judeţean are datorii, de acum câţiva ani, şi conturile blocate nu poate să beneficieze de anumite proiecte la care trebuie să asigure cofinanţare“.

S-a solicitat sprijinul Consiliului Judeţean, dar legislația nu lasă loc de negocieri și nimeni nu își dorește decizii care să se lase cu procese în instanță: „Am încercat să intervenim şi la Consiliul Judeţean pentru a vedea dacă au sume disponibile să ne sprijine, suma totală a proiectului fiind de 28 de milioane de lei. Datoriile sunt de 60 de milioane de lei, întârzierile de plată la 90 de zile se rostogolesc ca un bulgăre şi atrag penalităţi, iar un sistem de penalităţi atrage un alt sistem de penalităţi. Mai purtăm discuţii zilele următoare şi vedem ce o să putem rezolva“.

La sfârșitul şedinţei Consiliului Judeţean de marţi, 31 august, Preşedintele CJ Caraș-Severin  Romeo Dunca a confirmat aceste probleme:

„Este o sincopă, iar SJU nu are cum să îşi atingă obiectivele. Ori se schimbă legislaţia în privinţa arieratelor, ori spitalul îşi plăteşte datoriile. Însă este exclus ca noi, Consiliul Judeţean, să putem ajuta spitalul să ajungă cu conturile la zero astfel încât să poată accesa diverse proiecte“.

Legislația fiscală românească nu este suficient modernizată. În plus, nu s-a încercat o reeșalonare a datoriilor astfel încât spitalele din România să poată folosi fondurile pentru investiții.

Spitalul Județean Reșița nu este singurul din România care se confruntă cu astfel de probleme. Aparatura este necesară ăentru ca să poată să vină în sprijinul sănătății cetățenilor.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.