Posted on: august 19, 2021 Posted by: florinolteanu Comments: 0

Scriitorul Ioan Slavici a decedat la 17 august 1925, în localitatea Crucea de Jos. Scriitorul Ioan Slavici a fost înmormântat la Shitul Brazi, de lângă orașul Panciu. În discursul -necrolog, scriitorul Gala Galaction a declarat atunci: ”Îl vedem deasupra noastră mare în literatură, fruntaș al condeiului, premergător și explorator al frumuseților graiului și sufletului poporului nostru. Îl vedem deasupra noastră printre nouri și culmi, care se numesc Eminescu, Alecsandri, Maiorescu, Coșbuc, Caragiale”.

Celebrul scriitor s-a născut la Șiria, lângă Arad. Așadar, Ioan Slavici era un bănățean. Ioan Slavici a fost educat de părinți, mai ales de mama sa, în spiritul bunei înțelegeri între etniile Banatului.

Cine nu a citit „Moara cu noroc”? Cine nu a citit „Mara”? Celebrul scriitor a avut o viață care îl apropie cumva de Robert Schuman, părinte al UE.

Ca și Schuman (acuzat de francezi că era agent german) mai târziu, Slavici în tinerețe a fost condamnat pentru naționalism de către autoritățile austro-ungare. La bătrânețe, pentru că, din cauza educației primite, s-a arătat conciliant față de ocupanții militari ai Bucureștiului în 1916-1918, a fost închis.

Evident, niciodată nu s-a dovedit acuzația de spionaj. Cum și Schuman a ajuns arestat de Gestapo ca spion francez.

Contemporanii spuneau că Slavici a avut necazuri fiindcă avea caracter mai mult decât trebuia. În general, majoritatea politicienilor de atunci erau acuzați că nu aveau caracter.

Scriitorul s-a născut în anul 1848, când Europa se trezea și a închis ochii când valorile d ela 1848 deveniseră realitate.

Să ne gândim că Slavici a fost contemporan cu Eminescu, Caragiale, Creangă, Maiorescu. A fost un maestru al psihologiei rurale. Cine nu a râs când a citit „Popa Tanda”? Sau cine nu s-a simțit în anii studenției ca acei tineri din „Budulea Taichii”?

Slavici a fost, este și va rămâne un titan al literaturii române.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.