Posted on: decembrie 7, 2021 Posted by: florinolteanu Comments: 0

Kitsch-ul este cuvântul prin care poate fi desemnat modul în care Primăria Timișoara a decis să realizeze scena Nașterii Domnului.

Trecătorii au putut vedea cum manechine comerciale au fost plasate într-un context biblic. Fecioara Maria are perucă, este rujată, în timp ce Pruncul Isus vine parcă dintr-o reclamă la scutece. Este practic o bătaie de joc la adresa unui obicei sacru. Tradiția recreării scenei Nașterii Domnului provine din sânul Bisericii Romano-Catolice. Acolo însă, statuile sunt modelate special, se are în vedere respectarea chipului, vestimentației, prestanței. În niciun caz un oraș care se respectă nu ia manechine de la vreun magazin aflat pe lichidare de stoc, nu ia haine de la altul și trântește netam-nesam în mijlocul târgului o scenă caraghioasă.

Mai mult decât atât, Primăria a mai comis-o cu o mare aroganță, să nu îi zicem nesimțire. Într-un oraș unde apa caldă și căldura sunt un lux pentru mulți, a mai apărut și o arătare din filmele de groază căreia i se spune convențional „brad de Crăciun”. De gustibus non discutandum, spune un proverb latin. Nu știm dacă Fritz vrea să se joace de-a Grinch, personajul nefericit de Crăciun care strică petrecerea tuturor, dar joaca asta costă 10 000 euro lunar. Cu această sumă a fost închiriată butaforia asta numită brad. Vorbim de kitsch-ul în stare pură, care face ca peștele de sticlă de pe televizoarele ceaușiste să pară o sculptură clasică.

Timișoara este orașul martir al României. De la Timișoara a început evenimentul epocal care ne-a permis să sperăm la Crăciun în libertate, în fiecare an.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.