Posted on: august 14, 2021 Posted by: florinolteanu Comments: 0

Gara din Băile Herculane a fost considerată și votată de internauți și călători ca fiind cea mai frumoasă gară din România. Arhitecura gării este inspirată din arhitectura modernă tipică Europei Centrale.

Gara din Băile Herculane face parte din patrimoniul istoric al Banatului, fiind ridicată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Băile termale datând din vremea Romei Imperiale l-au atras pe Împăratul Franz Joseph și pe soția sa Elisabeta-Sissi. Astfel, dorind să ajungă de la Viena cu trenul, împăratul și-a dorit să coboare la Băile Herculane într-o gară somptuoasă.

Gara din Băile Herculane a fost poarta de intrare pentru valurile de turiști care asaltau stațiunea înainte de 1989. Băile Herculane au decăzut după 1989, clădirile istorice intrând în degradare. Chiar și unele construcții de după 1950 au decăzut foarte mult.

Gara a fost supusă unor reparații dar este încă departe de a avea strălucirea din secolele XIX și XX.

Reprezentanții Consiliului Județean Caraș Severin speră să poată readuce strălucirea de altă dată a gării din Băile Herculane:

„Indiferent de ce putere are Primăria de acolo, ține foarte mult de județ.

Gara este un patrimoniu istoric și este direct sub umbrela Consiliului Județean. Vrem să rezolvăm problema urbanistică din jurul gării. Trebuie să găsim o soluție de finanțare pentru a reabilita aceste clădiri, clădiri de patrimoniu național.

Avem băile de acolo, unde știm că există o echipă inimoasă de tineri, de arhitecți tineri, care fac tot posibilul să conserve, într-un fel, vechile băi.

După care sunt centrul, trebuie să avem foarte mare grijă, centrul a început bine, s-a renovat frumos și acum trebuie, plecând din centru, încet, încet să ne extindem și să cuprindem clădirile de patrimoniu de acolo, să le reabilităm”.

O regândire a zonei Gării Herculane ar putea să ducă la atragerea mai multor turiști la Băile Herculane.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.