Posted on: septembrie 13, 2021 Posted by: florinolteanu Comments: 0

FOODie este o inițiativă științifică deosebit de complexă a unui colectiv de cadre universitare și cercetători ai Universității de Vest din Timișoara. Această inițiativă își propune să realizeze o colecție digitală a patrimoniului alimentar românesc căreia să îi asigure transferul spre societate. Adică, FOODie a inițiat o acțiune de cercetare și salvare a moștenirii culturale românești.

FOODie este o poveste despre mâncare tradițională și oameni din întreaga Românie, inclusiv despre românii din afara granițelor naționale.

Felurile de mâncare au evoluat vreme de milenii. Cu timpul însă, dispar rețete transmise oral, fiindcă dispar oamenii. Mai dispar rețetele pentru că nu mai sunt folosite ingredientele naturale pe care gospodinele le utilizau cândva. Globalizarea se face și în bucătărie, când în locul condimentelor, mirodeniilor tradiționale, apar cele de la hypermarket.

FOODie vrea să salveze meniurile tradiționale care se pregăteau la marile evenimente ale vieții- marile treceri cum le numea Mircea Eliade. Vorbim aici de botez, nuntă, tăiat de moț, înmormântare.

Sărbătorile tradiționale dispar și ele pe fondul depopulării satelor. Sunt zone românești unde predomină folosirea unui tip de carne: oaia în zonele montane, vita în zonele de podiș și câmpie, păsările la deal și câmpie, peștele în lunci și în Delta Dunării.

Oamenii care scriu povestea FOODie valorifică resurse literare, etnografice, istorice, sociologice și nu numai.

A ști ce mâncau și cum mâncau strămoșii noștri ne poate ajuta să îi înțelegem mai bine. Să știm cum au supraviețuit ei în cele mai vitrege condiții.

Harta culinară a spațiului românesc are multe necunoscute. De aceea, prin cercetări complexe inter sși transdisciplinare, moștenirea culturală românească nu se va pierde.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.