Posted on: octombrie 16, 2021 Posted by: florinolteanu Comments: 0

Emmerich Schäffer s-a născut la Timișoara, în 10 octombrie 1931. A făcut parte din rândul românilor de etnie germană (șvab). A fost un actor mare de talia americanului Johnny Weismuller (părinții lui erau din Timișoara) și a americanului Bela Lugosi (născut la Lugoj).

Emmerich Schäffer declara: „Pentru mine cea mai grea meserie mi se părea a fi cea de actor. Și cum întotdeauna mi-au plăcut obstacolele care-ți pun la încercare voința, temeritatea, am ales-o. Duritatea îmi este proprie. Sunt adeptul lui Rousseau, când spune să nu-ți fie rușine de defectele tale, de incapacitățile tale fundamentale. Și apoi complexul artistic se compune și din defecte.”

A studiat în anii 50, a fost actor la Teatrul de Păpuși, apoi la Teatrul de stat de limbă germană de la Timișoara. Acesta i-a adus „primele și poate cele mai frumoase bucurii de actor”. A jucat 47 de roluri aici precum: „Hoții”, „Sperjurul”, „Oameni care tac”, „Surorile Boga” și „Othello”.

A fost un actor legendar de film, interpretând personaje de cultură occidentală, central-europeană (ca etnic șvab): „Pădurea spânzuraților” (1964), „Castelul condamnaților” (1970). L-a jucat pe generalul Basta în „Mihai Viteazul” (1971), pe senatorul legionar Naumescu în „Un comisar acuză” (1974). L-a jucat și pe boierul Leon Pârâianu, român care visa la viață în apus, în „Osînda” (1976).

Emmerich Schäffer a primit Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

În 1977, actorul român de etnie germană s-a stabilit în Germania, unde a mai jucat în numeroase filme, timp de peste 20 de ani.

A decedat în luna mai a anului 1999, la München, în RFG, unde se stabilise.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.