Posted on: septembrie 20, 2021 Posted by: florinolteanu Comments: 0

Banatul interetnic analizat de către echipa inițiativei științifice FOODie a înregistrat și prezența pemilor. Cine sunt pemii?

Banatul interetnic le-a înregistrat prezența începând din 1828. Imperiul Habsburgic avea nevoie de specialiști în prelucrarea lemnului dar și de militari pentru patru regimente în Banatul Montan. Astfel, în Zona Muntelui Semenic, au venit cehi germanofoni din Boemia. Aceștia au locuit majoritar la Wolsberg, localitatea Gărâna de azi. Cândva au locuit și la Sadova Veche, Brebu Nou, Poiana Lupului și Lindenfeld, alături de șvabi. Au venit inițial 276 de familii. În Cehia, în zona Munților Kasper a fost o comunitate germanofonă puternică. Regiunea Sudetenlanda fost revendicată și anexată de Hitler, la 30 septembrie 1938 prin Tratatul de la Munchen. Tot atunci, Transcarpathia locuită de români a fost preluată de Ungaria. România, stat aliat cu Cehoslovacia din 1921, a refuzat să ia parte la dezmembrarea Cehoslovaciei.

Victor Rebengiuc și Victoria Cociaș au jucat în drama Lindelfeld, povestea unui sat al șvabilor și pemilor care azi e nelocuit. Ca o curiozitate culinară, în film, apare de mai multe ori, tradiția tăițeilor cu nucă.

Banatul interetnic s-a bucurat de prezența pemilor

Pemii au reușit până la 1838 să își obțină terenul pentru așezări, defrișând și prelucrând lemnul. Pemii știau limba germană (s-a spus că ar fi fost de fapt de origine germană, dar este discutabil), dar foloseau un dialect al lor care îi diferenția complet. Autoritățile le asigurau o armă pentru fiecare bărbat, muniție și soldă de la garnizoană, scutire de taxe până la întemeierea așezărilor. Astfel, în Banat apare tradiția mangalului, cărbunelui din lemn, evocată și de Ioan Slavici în romanul „Mara”.

Cehii și pemii în Banat nu au locuit doar la Munte. În partea Banatului istoric care azi face parte din Mehedinți, în comuna Dubova, există un sat, Eibenthal, locuit de cehi. Ei au un cult pentru produsele din smochine, de la dulceață la țuica de smochine. Cei de la FOODie vor acorda o importanță deosebită valorificării patrimoniului culinar și cultural al pemilor și cehilor.

Cehia și Slovacia au făcut parte din Imperiul Habsburgic din secolul XVI până în 1918. În Imperiul Romano-German, desființat de Napoleon în 1809, Regele Cehiei era elector imperial, în colegiul celor 7 electori. Abia după Războiul de 30 de ani, s-a adăugat al optulea, Ducele Bavariei. În perioada 1918-1939, România a avut graniță comună cu Cehoslovacia și Polonia. Așadar, legătura cehilor și pemilor cu Transilvania și Banatul a fost întodeauna puternică.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.