Posted on: decembrie 1, 2021 Posted by: florinolteanu Comments: 0

1 Decembrie 1918 este considerat momentul în care și Banatul s-a unit cu România. Totuși, în privința Banatului, lucrurile au fost mai complicate.

În Banat, românii, germanii, sârbii, maghiarii erau principalele naționalități. Evident, românii erau cei mai numeroși în partea de nord, iar sârbii, în partea de sud.

Banatul s-a proclamat republică în 31 octombrie 1918 sub conducerea șvabului Otto Roth, un lider bolșevic din siajul bolșevicului Bela Kun. Republica Banatului a rezistat până în 20 februarie 1919.

În 1919, populaţia Banatului era:  1.530.000 de cetățeni: 570.000 de români (38 %), 340.000 de şvabi (%), 305.000 de sârbi (20 %), 155.000 de maghiari (10 %) şi 70.000 alte naţionalităţi (4 %). 

Trupele sârbe vor ocupa Banatul, inclusiv Timișoara. Doar arbitrajul internațional a făcut ca Banatul să ajungă la România așa cum a ajuns. Evident, se putea și mai rău.

În 25 noiembrie 1918, adunarea populară de la Novi Sad a proclamat unirea Banatului cu Serbia.

La 1 Decembrie 1918, s-a cerut unirea Banatului cu România, alături de Transilvana, Crișana și Maramureș.

În 18 decembrie 1918, prima unitate militară românească, Regimentul 5 Vânători din Craiova, comandată de Locotenent-colonelul Vasile Gagiu intra în Alba Iulia, primind onorul oficialităților din Alba Iulia.

Bolșevicii maghiari au cerut la 22 decembrie 1918 unirea Ardealului cu Ungaria, la Cluj-Napoca.

Bolșevicii maghiari au continuat atacurile la adresa României. Nu s-au potolit până când nu au fost puși la respect de armata română care a ocupat în august 1919 Budapesta, trimițându-l la plimbare pe Bela Kun care a continuat să se poarte ca un fanatic bolșevic și prin URSS. După ce s-a făcut de râs și prin Germania, întrucât nu avea vreo inteligență deosebită și nici nu se pricepea la acțiuni de sabotaj și diversiune,  în cuda faptului că se recomanda avocat, a fost executat ca troțkist de Stalin.

Ca amintire a aberațiilor debitate Bela Kun, opinca țăranului român a fluturat alături de drapelul maghiar pe clădirea Parlamentului de la Budapesta. A fost momentul de glorie al unui popor umilit de secole în Ardeal.

Spre cinstea lor, șvabii din Banat au ținut cu România. Îi urau pe maghiari, indiferent dacă erau bolșevici sau iredentiști. Maghiarii au jucat în picioare orice urmă de respect față de drepturile românilor și ale șvabilor, interzicând școlile în limba națională.

Intervenția trupelor franceze a făcut ca Banatul să fie împărțit între România, Serbia și Ungaria, formă existentă și azi. Autoritățile române au intrat în Timișoara la 1 august 1919. Românii au reușit să obțină și Reșița pe care sârbii și-o doreau pentru ei.

Astfel, Banatul a rămas împărțit între România, Serbia și Ungaria (o mică regiune din apropierea Aradului).

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.